FORUM ALUMNI SMK AYER HITAM
~~~SELAMAT DATANG~~~
~~~Jom Update Topik-topik yang ada~~~
~~~Silaturrahim dijalin, kenangan dirungkai, membibitkan kembali senyuman~~~


Kalau belum Register....apalagiii...register je leee.....

JOM P MENYELAM...

Go down

JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Thu Aug 27, 2009 8:05 pm





masa ni aku n hero aku p selam kat pulau kapas,ada bnyak lagi tempat yang aku p pulau redang,pulau payar n pulau sapi( sabah )hero aku lagi banyak tempat sebab dia ada open water( PADI).Pengalaman menyelam tak tau nak cakap ,bertapa besarnya kuasa Allah..dulu bila dapat snokling wah...cantiknya tgk dalam laut..tapi apabila dah start selam la....baru rasa nikmatnya baru aku tau kenapa org putih ramai yang suka mnyelam dbanding orng kita...rupanya ada dunia lain kat bawah sana yang kita tak p... aku sentuh pasir,coral,nampak ikan yang beraneka warna dan bentuk...fikir sekali memang rasa takut...

sebelum kita selam dia akan ajar bahasa isyarat dalam air,ajar mcmn kawal sekiranya blaku kecemasan,mcmn bernafas,imbangan telinga ,dan mcm2 lagilah...apabila pas dia akan bawa kita ke tengah sket naik bot dalam 20 minit.tong gas yang kat blkng aku tu berat gila .....tapi bila dalam air tak rasa apa..kedalaman yang aku pernah buat setakat ni 8-10 meter ja sebab aku tak da lesen.semasa selam kita akan diiringi oleh master..tak takut sangat la...ada banyak lagi gambar yang aku tak masukkan,aku dapat sentuh ikan nemo yang sebesar kotak mancis sarangnya cantik sangat..... ada warna kuning,biru,merah......Allahuakbar..

dalam banyak2 pulau rupanya pulau payar kita tu yang paling cantik..aku nampak ikan besar sangat aku dapat p betul2 kat depan muka ikan tu....aku tak dapat bayangkan mcmn aku boleh seberani itu..aku bukan boleh berenang tp dengan batu dan baju yang kita pakai maka dapatlah kita imbangkan badan dalam sana...setiap kali kita selam kita akan di beri sijil..

ini pun aku syorkan pada kawan2 semua sebab xtvt ni kita jarang dapat buat....


Last edited by caca@bijak on Thu Aug 27, 2009 9:10 pm; edited 1 time in total
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by MetSanglang on Thu Aug 27, 2009 9:03 pm

woi hang kalu nak tidoq tak yah la pi menyelam,tapi yang pelek tidoq buleh senyum,ahmad nisfu betoi la hang........lejeyyyy toi
avatar
MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Thu Aug 27, 2009 9:11 pm

Woi mangkuk aku tengah dok edit lagi kacau toi.....
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by MetSanglang on Fri Aug 28, 2009 9:27 am

kami memang dok menyelam dah,lepaaih anak2 tidoq,kami pai la menyelam laki bini.........hang tak caya tanya jai,pak mok ka atau hak mana-mana yang dah menikah......hehehehehe.....ni nak tanya 1 hang ni diver ka nyonya juai jamu,tengok gambaq profile cam endon ja,jual jamu apa kamu? nyonya menir ya,mari sini ada pasport ngak,kalu ngak ada bisa dicekup imigrasyen.hati-hati ya buk............kawan2 klu nak beli jamu, ini orangnya ratu jamuuuuuuuu.............Pak mok, Jai dll komen....
avatar
MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Fri Aug 28, 2009 12:48 pm

MetSanglang wrote:kami memang dok menyelam dah,lepaaih anak2 tidoq,kami pai la menyelam laki bini.........hang tak caya tanya jai,pak mok ka atau hak mana-mana yang dah menikah......hehehehehe.....ni nak tanya 1 hang ni diver ka nyonya juai jamu,tengok gambaq profile cam endon ja,jual jamu apa kamu? nyonya menir ya,mari sini ada pasport ngak,kalu ngak ada bisa dicekup imigrasyen.hati-hati ya buk............kawan2 klu nak beli jamu, ini orangnya ratu jamuuuuuuuu.............Pak mok, Jai dll komen....

kuang jaq....(.betoi nampak cm indon no... ) kalau hantar gambar ni p agen berebut org nak ambik jadi org gaji... yang penting tebeliak jgk la mata hg ngan mat jai dok cari jerawat aku sebab muka aku dah jd opera cina...kah...kah..kah... :bounce: :bounce: woi mat jai ni muka aku yang paling terkini ahh...gambar jauh ari tu pun tkini ahhhh....body manten,perangai manten,sama cm dulu2 geng tunjai kepala,qedas kaki..( jai...hang ingat markiah ....dia selalu boh penyepak lutut kat perut hg )

met tu lah qeja hang....kuat menyelam ngan kuat panjat gunung qebah.... 👅 👅 👅
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by MetSanglang on Fri Aug 28, 2009 2:21 pm

caca@bijak wrote:
MetSanglang wrote:kami memang dok menyelam dah,lepaaih anak2 tidoq,kami pai la menyelam laki bini.........hang tak caya tanya jai,pak mok ka atau hak mana-mana yang dah menikah......hehehehehe.....ni nak tanya 1 hang ni diver ka nyonya juai jamu,tengok gambaq profile cam endon ja,jual jamu apa kamu? nyonya menir ya,mari sini ada pasport ngak,kalu ngak ada bisa dicekup imigrasyen.hati-hati ya buk............kawan2 klu nak beli jamu, ini orangnya ratu jamuuuuuuuu.............Pak mok, Jai dll komen....

kuang jaq....(.betoi nampak cm indon no... ) kalau hantar gambar ni p agen berebut org nak ambik jadi org gaji... yang penting tebeliak jgk la mata hg ngan mat jai dok cari jerawat aku sebab muka aku dah jd opera cina...kah...kah..kah... :bounce: :bounce: woi mat jai ni muka aku yang paling terkini ahh...gambar jauh ari tu pun tkini ahhhh....body manten,perangai manten,sama cm dulu2 geng tunjai kepala,qedas kaki..( jai...hang ingat markiah ....dia selalu boh penyepak lutut kat perut hg )

met tu lah qeja hang....kuat menyelam ngan kuat panjat gunung qebah.... 👅 👅 👅
aku yang tak tahan(dah nak gelak begolek2 dah ni)tang jamboi tu,huhuhuh kalah Oun tok mud punya jamboi,tepacak tegha' burung kenyalang oooo...........cuba hampa peghembang betoi2 tang jamboi tu,sekali-kali ada tegha' arwah Hendon bini Pak lah punya jamboi.........wao cepat tengok sat ni kot dia pi tukaq gambaq tu
avatar
MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by SidiA on Fri Aug 28, 2009 5:12 pm

HUhh...aku tabik hang kak caca.....aku snokling dulu ja kt pulau kapaih...redang...bnyk kali gak la aku p tapi time bujang2 laaa.....perGGghhh...itu pun aku selam sampai bawah...tahan napaih gila.....syiOOkkk...woooo....ikan haluih2 tu syIOK layannnnn........memang bestt....dh lama aku tk layan benda2 nih.......hg amek lesen habih berapa RM wehhh...ni buat aku tercabar nih...mcm nk buat balik benda2 lama dulu nih....aku dah usha kamera dlm ayaq....nk layan tu laa...syIOOkkkk...gram nyaaaa....

_____________________________________________
|..KLIK JEEE... Isap rokok
avatar
SidiA
Kawan Masam..Sansen Gila..

Taurus Posts : 2719
Reputation : 18

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Fri Aug 28, 2009 5:55 pm

aku buat discovery ja...tak yah lesen...p la woi syok dok bkepak dalam air antara dasar ngan pmukaan...aku ada camera olympus water froof 10.1 (kedalaman 10 meter)tapi tak berapa clear.....kat pulau redang dok kat laguna resort ikan tu mai tepi pantai ja ,bg mkn roti dia mai qutub atas tangan ...kat pulau kapas plk banyak landak laut obor2 pun banyak..pulau payar banyak ikan yang kita jarang tgk.ikan yu mai sampai pantai ..kalau snokling kot atas pun leh nampak..

pulau kat sabah air mcm kaca bbanding d sini.kat jeti walau banyak bot, pun boleh nampak dasar punya halus jisimnya.pas ni aku nak cerita pengalaman panjat knopi kat kaki gunung kinabalu n knopi kat taman negara...nun sayup dok jalan antara pokok2 balak yang tinggi melayup... aku tak tau yang mana satu knopi terpanjang/ttinggi tp dua2 aku dah rasa gerunnya...
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by MetSanglang on Fri Aug 28, 2009 10:39 pm

aku x panglaman apa pasai ni hahahaha........tapi masa bujang ada gak la masuk hutan, dok kampung org asli,3-4 hari kat hutan belum tasik banding,shooting dokomuntari ngan normala samsudin masa tu (tv3).syok gak dol lam hutan kpla kosong x payah nak pikiaq banyak2
avatar
MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by tOksiak on Mon Aug 31, 2009 8:02 am

caca@bijak wrote:aku buat discovery ja...tak yah lesen...p la woi syok dok bkepak dalam air antara dasar ngan pmukaan...aku ada camera olympus water froof 10.1 (kedalaman 10 meter)tapi tak berapa clear.....kat pulau redang dok kat laguna resort ikan tu mai tepi pantai ja ,bg mkn roti dia mai qutub atas tangan ...kat pulau kapas plk banyak landak laut obor2 pun banyak..pulau payar banyak ikan yang kita jarang tgk.ikan yu mai sampai pantai ..kalau snokling kot atas pun leh nampak..

pulau kat sabah air mcm kaca bbanding d sini.kat jeti walau banyak bot, pun boleh nampak dasar punya halus jisimnya.pas ni aku nak cerita pengalaman panjat knopi kat kaki gunung kinabalu n knopi kat taman negara...nun sayup dok jalan antara pokok2 balak yang tinggi melayup... aku tak tau yang mana satu knopi terpanjang/ttinggi tp dua2 aku dah rasa gerunnya...

hg bagi detail sket pasai nyelam nih...kos dia bnyk mana...apa nk kena bayaq.....yesss.....olympus antara terbest utk :cheers: underwater....aku ada usha housing utk kamera DSLR aku tuh...mahai cam nk mampuih,kena oda dari luaq negeri...ampeeehhh......tapi memang syiOK....dah berbelas thn aku tk buat benda2 nih......

nnt kalau nk buat tajuk pasai kerabat bukit...hg buka tajuk baru...buh gambaq baru...baru best......hg memang besi la kak aya......bangga aku ada kawan mcm hang hehehehe......

Amet......hg masuk utan dgn mala samsudin nooooo.........hg lagik sakan heheheheh............ lol!

_____________________________________________

Sapa aku tanpa ibu dan ayah...Sapa aku tanpa kalian.....
Agamaku::.ISLAM
Bangsa dan Bahasaku::.MELAYU
Jangan nk buat sansen tk tentu pasai di tanah tumpah darah aku...
avatar
tOksiak
Kawan Rajin Masuk

Cancer Posts : 370
Reputation : 1

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by sani mustafa on Mon Aug 31, 2009 8:20 am

Ni yang hampa dok citer pasai p menyelam, masuk hutan, panjat gunung, panjat orang la, aku pun ada juga hobi baru nak citer bagi kat hampa..aku dah ketagih pi menjala udang kat sungai belakang umah aku (sungai merbok)...best sangat tangkap benda hidup..ringan rasa kepala tak payah
dok pikiaq apa...nanti aku tunjuk gambag hasil tangkapan aku na...


Last edited by sani mustafa on Mon Aug 31, 2009 8:38 am; edited 1 time in total (Reason for editing : Yang hang dok sibuk watpa? aku nak tambah gambag la)
avatar
sani mustafa
Kawan Kerap Masuk

Leo Posts : 153
Reputation : 3

http://utaragraphic.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by tOksiak on Mon Aug 31, 2009 8:44 am

tunjuk bro tunjuk jgn tk tunjuk.......UP satu topik baru.....baru tk bercampoq aduk...baru bleh syiOk kutuk......hehheheheheh....

_____________________________________________

Sapa aku tanpa ibu dan ayah...Sapa aku tanpa kalian.....
Agamaku::.ISLAM
Bangsa dan Bahasaku::.MELAYU
Jangan nk buat sansen tk tentu pasai di tanah tumpah darah aku...
avatar
tOksiak
Kawan Rajin Masuk

Cancer Posts : 370
Reputation : 1

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Mon Aug 31, 2009 9:29 am

tOksiak wrote:tunjuk bro tunjuk jgn tk tunjuk.......UP satu topik baru.....baru tk bercampoq aduk...baru bleh syiOk kutuk......hehheheheheh....

elok2 buat tajuk kalau ada sapa yang sama leh kongsi cerita ikut tajuk..met pasai hang p panjat gunung hg buat tajuk dulu nanti aku menyusur aku pun ada ganbar untuk itu....
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by tOksiak on Mon Aug 31, 2009 9:39 am

caca@bijak wrote:
tOksiak wrote:tunjuk bro tunjuk jgn tk tunjuk.......UP satu topik baru.....baru tk bercampoq aduk...baru bleh syiOk kutuk......hehheheheheh....

elok2 buat tajuk kalau ada sapa yang sama leh kongsi cerita ikut tajuk..met pasai hang p panjat gunung hg buat tajuk dulu nanti aku menyusur aku pun ada ganbar untuk itu....
klea kak caca klea......layan jgn tk layan panjat gunung plak....

_____________________________________________

Sapa aku tanpa ibu dan ayah...Sapa aku tanpa kalian.....
Agamaku::.ISLAM
Bangsa dan Bahasaku::.MELAYU
Jangan nk buat sansen tk tentu pasai di tanah tumpah darah aku...
avatar
tOksiak
Kawan Rajin Masuk

Cancer Posts : 370
Reputation : 1

http://toksiak-reputs.blogspot.com

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by ajaiTM on Tue Oct 13, 2009 12:52 am

woi kak ya...bila hg nak pi diving pulak? aku dah mcm2 buat. naik gunung turun gunung, masuk gua keluaq gua, wall claimbing la, rock claimbing, flying fox la, mcm2. panjang gunung bini selalu...., tp seumoq hidup aku, daving ja yg dak lg.... aku masa dok kl, bujang dulu aku dok buat trip n cose unselling dgn flyfox setiap hujung minggu. buat kat budak2 u...

menyelam ja dak lagiii... sian kat aku....dah anak tiga tak pi memnyelam lg...
sedih aku...
avatar
ajaiTM
Kawan Rajin Masuk

Virgo Posts : 345
Reputation : 4

http://tengokni.com/

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by MetSanglang on Tue Oct 13, 2009 12:39 pm

yang hang dok menyelam sampai keluaq anak tiga tu apa.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
avatar
MetSanglang
Kawan Rajin Chin Kelaih

Aquarius Posts : 656
Reputation : 6

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Tue Oct 13, 2009 3:43 pm

jai hang kan selalu balik terengganu p la oi syiokkkk ooooo...belah sana air jernih cantik...atau kalu hg balikkeda hangp plau payar pun best ...p la oi...
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by mat syah_sanglang on Tue Oct 13, 2009 8:00 pm

aku selalu sambal menyelam sambil minum ayaq...
avatar
mat syah_sanglang
Kawan Kerap Masuk

Virgo Posts : 180
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Thu Oct 15, 2009 12:55 pm

mat syah_sanglang wrote:aku selalu sambal menyelam sambil minum ayaq...

atau kata len " cin "( ni sorang geng cin...hampeh..... : :lol: :lol:
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by mailsnsb_2 on Thu Oct 15, 2009 8:07 pm

mat syah_sanglang wrote:aku selalu sambal menyelam sambil minum ayaq...

tu diaaaaaa,mat syah mai dah,geng jpj...
avatar
mailsnsb_2
Kawan Kerap Masuk

Libra Posts : 228
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by mat syah_sanglang on Tue Oct 20, 2009 10:34 am

" cin apa tu kak ya hoi...
avatar
mat syah_sanglang
Kawan Kerap Masuk

Virgo Posts : 180
Reputation : 0

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by caca@bijak on Tue Oct 20, 2009 1:12 pm

mat syah_sanglang wrote:" cin apa tu kak ya hoi...

geng kencing....
avatar
caca@bijak
Kawan Kerap Masuk

Pisces Posts : 218
Reputation : 4

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by mailsnsb_2 on Wed Oct 21, 2009 12:06 am

caca@bijak wrote:
mat syah_sanglang wrote:" cin apa tu kak ya hoi...

geng kencing....

sib baek cin, klu rak mampuihhhhh dok ada
avatar
mailsnsb_2
Kawan Kerap Masuk

Libra Posts : 228
Reputation : 3

Back to top Go down

Re: JOM P MENYELAM...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum